Szkolenie

Szkolenie Online „Naucz się wina”

Abonament

Co to znaczy? Jesteśmy tak bardzo przekonani, że to szkolenie da Ci ogromną wartość, że dajemy Ci 100% bezpieczeństwa. Jeśli w ciągu 7 dni od zakupu stwierdzisz, że szkolenie nic Ci nie dało to zwrócimy Ci wszystkie pieniądze. Tak po prostu. Gramy fair.

Dla kogo jest to
szkolenie?

Dla osób, które chcą nauczyć się wszystkiego na temat wina
Dla początkujących, którzy dopiero wkraczają w świat wina
Dla średniozaawansowanych, którzy muszą uporządkować swoją wiedzę
Dla tych którzy chcą dowiedzieć się jak rozróżniać szczepy i rodzaje win
Dla miłośników dobrej kuchni, którzy chcą nauczyć się dobierać wino do posiłków
Dla szefów kuchni i właścicieli restauracji
Dla pasjonatów, którzy chcą nauczyć się sztuki degustacji
Dla kolekcjonerów marzących o stworzeniu własnej piwniczki
Dla osób, które uprawiają winorośl lub planują założenie własnej winnicy

Co otrzymujesz w tej cenie?

Dostęp do 7 godzin materiałów video w najwyższej jakości
Dostęp do kursu przez 12 miesięcy
72 lekcje video
Udział w dwóch spotkaniach LIVE z Piotrem Pietrasem i Karolem Nizio
Certyfikat potwierdzający ukończenie szkolenia

Co zyskujesz po przejściu tego szkolenia?

Poznasz najważniejsze szczepy i nauczysz się je rozróżniać
Zrozumiesz różnicę między winem białym i czerwonym
Nauczysz się sztuki serwowania i degustowania wina
Dowiesz się na co zwracać uwagę kupując wino, także w dyskontach
Nauczysz się dobierać wino do posiłków
Dowiesz się jak powstaje wino i jak stworzyć własną winnicę
Poznasz najbardziej winiarskie regiony świata
Stworzysz domową piwniczkę, której każdy będzie Ci mógł pozazdrościć
Dostęp do dziesiątek godzin materiałów video w najwyższej jakości

Poznaj naszych prowadzących

Piotr Pietras Master Sommelier

Piotr Pietras jest jednym z najbardziej uznanych i wykwalifikowanych sommelierów na świecie. Do niedawna – jako dyrektor ds. wina w londyńskim HIDE – zarządzał 18-osobowym zespołem sommelierów i największą kartą win w Wielkiej Brytanii.

Współpracował między innymi ze znanymi na całym świecie Gordonem Ramsayem, Richardem Corriganem czy Timem Allenem.
Piotr zdobył tytuł Mistrza Polski Sommelierów 2015 i 2016, Wicemistrza Europy Sommelierów 2017, Najlepszego Młodego Sommeliera Świata 2017 czy 6-tego Sommelier Świata 2019.

W 2017 został także jednym z dwóch Polaków z tytułem Master Sommeliera, wygrywając jednocześnie prestiżową nagrodę „Amorim Taster of the Year” za najwyższy wynik w ślepej degustacji.Jest sędzią na międzynarodowych konkursach winiarskich: Decanter World Wine Awards i International Wine & Spirit Competiton oraz wykładowcą w prestiżowym Court of Master Sommeliers.

Karol Nizio

Karol Nizio jest współwłaścicielem „Dworu Sanna”, jednej z najlepszych polskich winnic. Obecnie powierzchnia winnicy liczy blisko 8 hektarów, a jej obszar z roku na roku powiększa się o kolejne nasadzenia.

Pierwszymi nasadzonymi szczepami w 2012 roku były regent oraz solaris. Obecnie w Dworze Sanna wina powstają także ze szczepów seyval blanc, muscaris, johanniter i riesling, z których produkowane są naturalne wina spokojne, musujące oraz pét-naty.

Wina Dworu Sanna są doceniane przez znawców, sommelierów oraz nagradzane w międzynarodowych konkursach – w 2015 wino Solaris zdobyło Złoty Medal w Międzynarodowym Konkursie Galicja Vitis, a Johanniter w 2016 otrzymało Złoty Korek w Poznaniu.

Codzienna praca w winnicy to aktywność wyłącznie rodzinna, całą swoją energię i zaangażowanie przekuwamy w najlepsze wino
Wina w Dworze Sanna produkowane są w zgodzie z naturą, dlatego określa się je mianem win biodynamicznych.

Lista lekcji

MODUŁ I Wprowadzenie

1. Kim jesteśmy
2. Czego nauczysz się podczas szkolenia + jaka jest jego struktura
3. Dlaczego Wino?
4. Dlaczego Winnica
5. Słowniczek

Moduł II Winna Wiedza

1. Historia
2. Geografia - Europa
3. Geografia - Świat – Świat
4. Geografia - Polska
5. Jak kupować wina - na co zwracać uwagę

Moduł III Serwis wina

1. Zanim zaczniesz
2. Temperatura Serwowania
3. Otwieranie wina spokojnego
4. Dekantacja
5. Otwieranie wina musującego
6. Jak mówić o winie

Moduł IV - Winnica

1. Terroir
2. Winorośl
3. Zagrożenia na winnicy
4. Winogrono
5. Zbiór
6. Uprawa ekologiczna i biodynamiczna

Moduł V - Jak powstaje wino

1. Co ma wpływ na smak wina
2. Fermentacje, maceracja, dojrzewanie wina
3. Jak powstaje wino białe ?
4. Dlaczego wino jest pomarańczowe ?
5. Jak powstaje wino różowe ?
6. I jak powstaje wino czerwone?
7. Jak powstają wina musujące ?
8. Filtrowanie i klarowanie czyli o winach wegańskich

Moduł VI - Degustacja, czyli jak pić?

1. Od czego zacząć, czyli z jakich zmysłów korzystamy?
2. Jak oceniać wina? Skala Parkera, Robinsona i inne
3. Oko
4. Nos
5. Usta
6. Roczniki i potencjał starzenia
7. Korek czy nakrętka

Moduł VII - Włochy

1. Historia
2. Regiony – Piemont
3. Regiony - Veneto
4. Regiony - Toskania
5. Pozostałe regiony włoch

Moduł VIII - Francja

1. Historia
2. Regiony - Szampania
3. Alzacja
4. Regiony - Burgundia
5. Regiony - Bordeaux
6. Dolina Loary
7. Dolina Rodanu
8. Inne regiony Francji

Moduł IX - Hiszpania

1. Historia
2. La Rioja
3. Kastylia i Leon
4. Katalonia

Moduł X – Nowy Świat

1. Australia i Nowa Zelandia
2. USA
3. Ameryka Południowa
4. RPA

Moduł X - Europa

1. Portugalia
2. Niemcy
3. Austria

Moduł XI Nowy Świat

1. USA
2. Ameryka Południowa
3. RPA
4. Australia
5. Nowa Zelandia

Moduł XII - Polska

1. Tradycje
2. Regiony/najbardziej znane polskie winnice
3. Szczepy

Moduł XIII Wino i jedzenie

1. Jak dobierać wino do posiłku?
2. Wino do ryb i owoców morza
3. Najlepsze wino do mięsa
4. Wino do kuchni wegańskiej i wegetariańskiej
5. Ser najlepszy przyjaciel każdego winarza
6. Czy wino pasuje do deseru

Moduł XIV

1. Podsumowanie i podziękowania

Kup abonament

1200 zł
119 zł

*Raty 0% od

Nic nie ryzykujesz. Masz 7 dni GWARANCJI SATYSFAKCJI.