Warsztat LIVE „Zostań domowym sommelierem”
- Qulla
- Warsztat LIVE „Zostań domowym sommelierem”
Krótki opis warsztatu
Podczas tego warsztatu najlepsi eksperci w Polsce nauczą Cię winiarskich fundamentów. Jest to spotkanie dla osób, które wkroczyły już na winną ścieżkę i chcą nauczyć się więcej oraz dla tych, którzy dopiero pragną ten świat zgłębiać. Zdobędziesz wiedzę, która pozwoli Ci dobierać wina na każdą okazję i zachwycać swoich gości. Dowiesz się jak je serwować, do jakich potraw oraz jak je przechowywać. Przy okazji rozprawimy się z kilkoma mitami. Piotr Pietras Master Sommelier i Karol Nizio, z Dworu Sanna zabierą Cię także w podróż po Polsce. Kraju, w którym drzemie olbrzymi winiarski potencjał. Jeśli lubisz wino i chcesz dowiedzieć się na jego temat więcej nie może Cię zabraknąć.
Czego dowiesz się z nagrania szkolenia?
Poznaj naszych prowadzących
Piotr Pietras Master Sommelier
Piotr Pietras jest jednym z najbardziej uznanych i wykwalifikowanych sommelierów na świecie. Do niedawna – jako dyrektor ds. wina w londyńskim HIDE – zarządzał 18-osobowym zespołem sommelierów i największą kartą win w Wielkiej Brytanii.
Współpracował między innymi ze znanymi na całym świecie Gordonem Ramsayem, Richardem Corriganem czy Timem Allenem.
Piotr zdobył tytuł Mistrza Polski Sommelierów 2015 i 2016, Wicemistrza Europy Sommelierów 2017, Najlepszego Młodego Sommeliera Świata 2017 czy 6-tego Sommelier Świata 2019.
W 2017 został także jednym z dwóch Polaków z tytułem Master Sommeliera, wygrywając jednocześnie prestiżową nagrodę „Amorim Taster of the Year” za najwyższy wynik w ślepej degustacji.Jest sędzią na międzynarodowych konkursach winiarskich: Decanter World Wine Awards i International Wine & Spirit Competiton oraz wykładowcą w prestiżowym Court of Master Sommeliers.
Karol Nizio
Karol Nizio jest współwłaścicielem „Dworu Sanna”, jednej z najlepszych polskich winnic. Obecnie powierzchnia winnicy liczy blisko 8 hektarów, a jej obszar z roku na roku powiększa się o kolejne nasadzenia.
Pierwszymi nasadzonymi szczepami w 2012 roku były regent oraz solaris. Obecnie w Dworze Sanna wina powstają także ze szczepów seyval blanc, muscaris, johanniter i riesling, z których produkowane są naturalne wina spokojne, musujące oraz pét-naty.
Wina Dworu Sanna są doceniane przez znawców, sommelierów oraz nagradzane w międzynarodowych konkursach – w 2015 wino Solaris zdobyło Złoty Medal w Międzynarodowym Konkursie Galicja Vitis, a Johanniter w 2016 otrzymało Złoty Korek w Poznaniu.
Codzienna praca w winnicy to aktywność wyłącznie rodzinna, całą swoją energię i zaangażowanie przekuwamy w najlepsze wino
Wina w Dworze Sanna produkowane są w zgodzie z naturą, dlatego określa się je mianem win biodynamicznych.