Jagodzianki

Jagodzianki

Jagodzianki luksusowe. Z cieniutkim, maślanym ciastem, które skrywa hojną porcję słodko-kwaśnych jagód, oraz nieprzyzwoitą ilością maślanej kruszonki, której jak wiadomo, zawsze jest za mało. Prawdopodobnie najbardziej rozpustna jagodzianki w Internecie.

Jagodzianki to moja mała (choć może i nie taka mała) obsesja. Kto mnie obserwuje na Instagramie ten zresztą wie. Niektórzy z Was nazwali mnie nawet “jagodziankowym freakiem”. Nie będę więc zaprzeczał i od razu przejdę do jagodowego meritum.

Szlag mnie trafia, jak w kupnych jagodziankach nadzienia jest od biedy, tak że po jednym gryzie zostaje tylko sucha buła. Jeszcze gorszą wizją jest fix-frużelina, która w moim odczuciu smakuje plastikiem. W Warszawie jest kilka miejsc, gdzie dostać można przyzwoite jagodzianki, ale to materiał na inny post. Choć nieskromnie przyznam, że do tych domowych im daleko (a przynamniej większości z nich).

Rozkoszne jagodzianki są marzeniem. Upycham do nich irracjonalną ilość jagód, które owija bardzo łatwe w użyciu, elastyczne ciasto drożdżowe. Zawiera ono mało mleka, trochę masła i magiczny dodatek śmietany. Rośnie przez noc i podczas lepienia jagodzianek z łatwością można napchać do niego sporą ilość owoców. Maślanej kruszonki także nie żałuję. Ale tego chyba nie trzeba tłumaczyć.

Uwaga: przepis został ulepszony 16.07.2020 o metodę nadziewania Moniki Waleckiej z piekarni Cała w Mące. Pozwala on wepchnąć jeszcze więcej jagód!

Jagodzianki Lux
9 sporych jagodzianek
80 g masła
¼ szklanki (60 ml) mleka
5 g drożdży instant
2 szklanki (250 g) mąki pszennej
¼ szklanki (50 g) cukru
¼ łyżeczki soli
1 jajko, roztrzepane
1 łyżka kwaśnej śmietany 12% lub 18%

400 – 700 g jagód (wedle uznania)
2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
4 łyżki cukru waniliowego (lub więcej, nadzienie jest dość kwaśne)

1 jajko + 1 łyżka mleka

Kruszonka
100 g mąki pszennej
szczypta soli
50 g cukru
50 masła zimnego
cukier gruboziarnisty

 

  1. Rozpuść masło, dodaj do niego mleko. Wystudź. W dużej misce wymieszaj mąkę z cukrem, solą i drożdżami. Zrób dołek i wlej mleko z masłem, dodaj jajko, śmietanę. Wyrabiaj, aż powstanie gładkie ciasto, około 10 minut. Przykryj folią spożywczą i wstaw ciasto na noc do lodówki. Ciasto na jagodzianki podwoi swoją objetość. W lodówce nie może panować temperatura niższa niż 6 stopnie Celsjusza, bo ciasto nic nie wyrośnie!
  2. Następnego dnia wymieszaj mąkę ziemniaczaną z cukrem, połącz z jagodami. Od razu przystąp do lepienia jagodzianek. Nie czekaj, w przeciwnym razie jagody zaczną puszczać sok.
  3. Podsyp stolnicę mąką. Ciasto podziel na 9 identycznych części. Każdą rozwałkuj na duży placek, o średnicy około 13 cm. Każdy placek przełóż do miseczki lub kokilki. Ułóż na nim 3 – 4 łyżki jagód, uklepując dokładnie. Przeciwległe dłuższe boki nałóż na siebie, zlepiając. Następnie końcówki ciasta zawiń do środka i zlep je ich bocznymi krańcami, tak by przykryły końcówki, wchłaniając je w ciasto. Wyrównaj jagodziankę, obejrzyj ją jeszcze raz, czy aby na pewno nie ma w niej żadnego miejsca, z którego mogłaby uronić jagodowe łzy.
  4. Zawinięte jagodzianki połóż złączeniem do dołu na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryj ściereczką i odstaw na 1 – 2 h, do wyrośnięcia, wyraźnego „napuszenia”.
  5. W międzyczasie zrób kruszonkę. Wymieszaj mąkę z cukrem i szczyptą soli. Dodaj pokrojone w kostkę masło i rozetrzyj je w mące palcami. Uformuj kulkę i wstaw do lodówki.
  6. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni Celsjusza. Wyrośnięte jagodzianki posmaruj glazurą z jajka i mleka. Trzeba to robić bardzo delikatnie, aby nie naruszyć cienkiego ciasta. Obsyp jagodzianki kruszonką i ewentualnie cukrem gruboziarnistym. Piecz przez 20 – 25 minut, do zezłocenia. Smakuj lato i nie zapomnij wstawić zdjęcie na Instagram z hasztagami #rozkoszny #jagodziankuLux, oznaczając mnie, aby Cię znalazł. Smacznego!

Rady/porady
1. Nie chcesz czekać całą noc? Ciasto można odstawić też do rośnięcia w temperaturze pokojowej na około 2 – 3 h, aż podwoi swoją objętość.
2. Można użyć borówek amerykańskich zamiast jagód.
3. Jeśli w lodówce było za zimno i ciasto nie wyrosło, nic straconego – odstaw je na godzinę w temperaturze pokojowej, a następnie nadziewaj jagodzianki i leć zgodnie z przepisem, ewentualnie wydłużając drugie leżakowanie.

 

Autor Michał Korkosz