Bataty

Bataty

Nie ma co się spierać. Bataty z piekarnika są pyszne. Ale wyobraźcie sobie, że mogą być jeszcze lepsze – gotowane na parze do słodkiej aksamitności rozpływającej się w ustach, a następnie faszerowane odlecianie umamicznym masełkiem miso, w który naprawdę sporo się dzieje: chili! limonka! sezam! kolendra!

I nie można przestać jeść. To chyba przypadłość wszystkich batatów, które tak lubimy. Sęk w tym, że te klasycznie pieczone przeważnie i tak wychodzą miękkie (najwyżej, że zastosuje się szereg trików), więc dlaczego by ich po prostu nie ugotować? Oczywiście na parze, aby nie straciły na swoje słodyczy.

Najlepiej smakują na ciepło, gdy masełko roztapia się na mięciutkim, słodkim batacie, ale spokojnie można je też podać w temperaturze pokojowej. Bataty można także odgrzać, 8-10 minut, w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza.

Bataty na parze z masełkiem miso, chili, limonką i sezamem

4 – 6 porcji

6 małych batatów (lub 3 duże przepołowione na pół)

80 g masła, w temperaturze pokojowej

2 łyżki masła orzechowego

1 łyżka jasnej pasty miso (shiro)

1 łyżka soku z limonki + do podania

1 łyżeczka skórki z limonki + do podania

1 łyżeczka oleju sezamowego

1 łyżeczka płatków chili + do podania

2 łyżki sezamu, uprażonego

kolendra, do podania

  1. Bataty wyszoruj (nie obieraj!), ugotuj na parze do miękkości, 30–40 minut. Jeśli duże to przekrój je na pół.
  2. Masło połącz z masłem orzechowym; dodaj resztę składników: pastę miso, skórkę i sok z limonki, olej sezamowy i płatki chili. Wymieszaj bardzo dokładnie, by krem był gładki i aksamitny. W smaku powinien być intensywnie słony, kwaśny i ostry, ponieważ same bataty nie będą niczym innym doprawiane.
  3. Ugotowane bataty natnij, robiąc w nich wgłębienie. Nafaszeruj każdego je czubatą łyżką masła miso (zostanie go trochę). Posyp uprażonym sezamem, skórką z limonki i płatkami chili. Podawaj z kolendrą i cząstkami limonki do aplikowania soku wedle uznania.

Rady/porady

Pozostałe masło miso można skonsumować na grzance lub wytaplane w makaronie: klasycznym, ryżowym lub soba.